Poniedziałek, Czerwiec 4, 2018, 13:31

Kwiaty czarnego bzu to naturalne wzmocnienie i lek przeciwwirusowy. 

Czarny bez zakwita zwykle na przełomie maja i czerwca (w zależności od części kraju) i wydziela cudnie intensywny zapach. Aby go zbierać w celach spożywczych i leczniczych wybieramy oczywiście miejsca czyste ekologicznie, z daleka od tras ruchu... Łuszczanówek jest doskonałym miejscem! 

    

Kwiaty, które są najcenniejsze i najbardziej wartościowe leczniczo, należy zbierać w pełni kwitnienia, w suchy i słoneczny dzień, razem z całym kwiatostanem. Na świecie występuje ponad 20 gatunków bzu, a w naszym kraju dzikiego bzu występują 3 gatunki. Najbardziej powszechny jest dziki bez czarny, zwany również lekarskim lub aptecznym.  Czarny bez (Sambucus nigra) jest rośliną pospolitą, jadalną i leczniczą. Warto jednak pamiętać, że ani kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym – zawierają bowiem toksyczną substancję, której bardzo łatwo pozbyć się podczas obróbki termicznej. Nie należy się tego obawiać – fasolka szparagowa również zawiera substancje toksyczne, ale przecież nie jadamy fasolki szparagowej w stanie surowym. Jaśnie Pani Nauka zbadała czarny bez i potwierdziła, że posiada cenne, unikalne składniki: bogaty w witaminy i minerały,  beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód; poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk, flawonoidy i kwasy fenylowe, garbniki oraz pektyny.


Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe

Aktualności czyli co u nas słychać i widać

Copyright ©2018 Stowarzyszenie Twórczego Rozwoju "Malowany Młyn", All Rights Reserved.
Liczba odwiedzin: 6328
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem